Darujte
zdravie a krásu
článok / Jún 17 2020

Odstránenie znamienka – všetko, čo by ste mali o tom vedieť

Odstránenie materského znamienka prevádzame na Klinike zdravia v Žiline z estetických alebo zdravotných príčin. Znamienka má väčšina ľudí, našťastie len niektoré znamienka predstavujú hrozbu. Výsledky výskumov potvrdzujú, že z každých 100 znamienok sa 3 až 6 môže počas života zvrhnúť na smrteľne nebezpečný melanóm – rakovinu kože.

Najlepším spôsobom ako predísť takýmto život ohrozujúcim ochoreniam, je odborné vyšetrenie a pravidelná kontrola znamienok. Nie je žiadny dôvod takúto kontrolu odkladať. Naopak, čím skôr zachytíme potenciálne nebezpečné znamienko a odstránime ho, tým lepšie sú šance vyhnúť sa melanómu.

Odstránenie znamienka laserovým nožom Žilina - Klinika Zdravia

 

Dermatoskop – náš pomocník pri kontrole znamienok

Na kontrolu znamienok používame dermatoskop. Je to prístroj, ktorý používa polarizované aj nepolarizované svetlo v inerznom optickom prostredí. Vďaka dermatoskopu viidíme aj drobné zmeny rizikových znamienok a môžeme zakročiť odstránením znamienka včas.

Pri podozrivých znamienkach vieme ihneď zasiahnuť odstránením znamienka. Následne mu v laboratŕiu dáme urobiť histologický rozbor, aby sme preverili rizikovosť odstráneného znamienka.

Používame 2 spôsoby odstránenia znamienka:

  • chirurgicky (skalpelom),
  • alebo laserom.

Chirurgické odstránenie znamienka skalpelom

Tento tradičný spôsob odstraňovania znamienok nazývame aj chirurgická excízia. Ide o bezbolestný zákrok. Pri zákrokoch so skalpelom používame lokálnu anestézu.

Vieme, že vám záleží aj na estetickom výsledku zákroku. Preto používame postupy osvedčené v plastickej chirurgii. Na záver zákroku ranku zašijeme stehmi. Ak je to vzhľadom na umiestnenie ranky možné, používame vnútorné (intradermálne) stehy, vďaka čomu po ranke nezostáva typická rebríková jazvička.

 

Odstránenie znamienook laserom Žilina - Klinika Zdravia

 

Odstránenie znamienka laserom

Laserové odstraňovanie kožných a slizničných znamienok (tzv. CO2 excízia) je v súčasnosti najmodernejšia metóda s najlepšími estetickými výsledkami.

Pri odstraňovaní znamienka laserom používame namiesto klasického skalpelu laserový lúč, ktorým šetrne vyberieme znamienko z kože. Laserový lúč zároveň zataví cievky na mieste zákroku, vďaka čomu ranka krváca omnoho menej ako pri zákroku skalpelom.

Po laserovom odstránení znamienka sa ranka nemusí šiť. A už v deň zákroku sa môžete venovať práci alebo športu.

Znamienko nestačí len vybrať

Na rozdiel od niektorých iných laserových centier, ktoré používajú laser na vypaľovanie znamienok (evaporáciu) a odstraňované znamienko doslova zničia, u nás na klinike používame na odstraňovanie znamienok CO2 excíziu – teda znamienko laserovým lúčom opatrne vyberieme.

Má to svoj dôvod. Odobraté znamienko posielame na histologické vyšetrenie. Tam odborníci spoľahlivo určia bunečný typ znamienka, vďaka čomu presne vieme, či išlo o zhubné alebo nezhubné znamienko. Ak išlo o problémové znamienko, náš dermatológ vám odporučí kontrolu a ďalší postup. Robíme maximum pre vaše zdravie, bezpečie a spokojnosť.

 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
Podobné články
článok / Nov 10 2021
Čistá pleť je základom pre jej zdravie a vitalitu. Navyše, pokožka tváre je neustále viditeľná a jej nedost...
článok / Dec 16 2022
Rádiofrekvencia aplikovaná na tvár. Rádiofrekvencia sa používa na omladenie tváre, spevnenie pleti a ...
článok / Nov 04 2020
Nechtová mykóza je ochorenie, ktoré vo väčšine prípadov postihuje nechty na nohách. Mykózami trpí až 30% po...
článok / Nov 21 2022
Akné patrí medzi jedno z najčastejších ochorení pleti.  Vznik akné  môže závisieť od mnohých fakt...