Darujte
zdravie a krásu
článok / Jún 19 2020

Kožné alergie a alergologické testy

Alergia je precitlivenosť organizmu, prehnaná imunitná odpoveď na alergény okolo nás. Alergiu obvykle priamo vyvoláva dotyk a telesný kontakt (napr. oblečenie), konzumácia potraviny (v potravinách je mnoho alergénov) alebo vdýchnutie alergénu dýchacími cestami (prach, peľ...). Alergie sa dajú v priebehu života získať na základe genetickej predispozície, ale ich vznik ovplyvňuje aj životný štýl a prostredie, v ktorom žijeme.

V dermatologickej ambulancii na Klinike Zdravia v Žiline sa zameriavame na kožné alergie, alergologické testy a liečbu kožných alergií. Ak máte inú ako kožnú alergiu, radi vám spravíme alergologické testy, určíme alergény ktoré vám spôsobujú alergie a odporučíme vám lekára. Našou špecializáciou je liečba kožných alergií. Ak máte kožnú alergiu, ste u nás na správnom mieste.

V tomto článku sa teda pozrieme bližšie na alergie prejavujúce sa na koži, teda na alergie I. a IV. typu.

Akútne alergie – I. typ

Ide o tzv. alergickú reakciu včasného typu (IgE sprostredkovaná alergia). Väčšinou ju vyvolávajú potraviny (napríklad arašidy), rastlinné pele, zvieracia srsť, roztoče (nachádzajú sa napríklad na kobercoch a v prachu), ale aj plesne a iné alergény.

V rámci tohto typu alergie telo reaguje žihľavkou (urticaria) a rýchlo vznikajúcim opuchom. V závažných prípadoch môže alergická reakcia I. typu vyústiť až do anafylaktického šoku a ohroziť život.

Kožné chronické alergie – IV. typ

Kožné chronické alergie IV. typu sú omnoho častejšie. Ide o tzv. alergiu bunkového alebo neskorého typu. V dermatológii veľmi často pomáhame ľuďom práve s chronickými kožnými alergiami.

Chronické kožné alergie sa často prejavujú nepríjemným opakovaným svrbením, vyrážkami na koži, vznikom začervenaných alebo šupinatých ložísk, teda prejavmi typickými pre ekzémy. Pri styku s vodou a čistiacimi prostriedkami sa prejavy chronických kožných alergií často zvýrazňujú.

Spúšťačmi tohto typu kožnej alergie môže byť čokoľvek od konkrétneho oblečenia, cez mydlá, krémy a parfumy až po chemické látky nachádzajúce sa v domácom a pracovnom prostredí alebo v potravinách.

 

Kožná alergológia Žilina - Klinika Zdravia

 

Ako zistiť čo vyvoláva alergiu vo vašom prípade?

Jediným spôsobom spoľahlivého určenia príčiny alergie sú alergologické testy. Keď zistíme, ktorý alergén vám robí problémy, stačí ho jednoducho z vášho života vylúčiť alebo sa mu jednoducho vyhýbať – či už ide o alergény v potravinách, kozmetike alebo z iného zdroja.

Na Klinike Zdravia v Žiline sme už pomohli s alergiami mnohým pacientom. Prvým krokom je vždy určenie problémových alergénov. Na testy používame európsku štandardizovanú sadu alergénov na testovanie epikutánnej alergie (teda alergie na chemické látky z okolitého prostredia doma aj v práci). 

Testy na alergie IV. typu

Týmito testami overujeme alergiu na kontaktné alergény (epikutánne testy). Používame pri nich štandardizovanú európsku sadu alergénov nazývanú TROLAB. Malé terčíky s kontaktným alergénom nalepíme pacientovi priamo na kožu, ideálne na chrbát. Aby test vyšiel, pacient sa nesmie na danom mieste 72 hodín sprchovať. Večer pred tým, ako príde k nám na odčítanie testov, si terčíkové náplaste odlepí. Ďalší deň v ambulancii vyhodnotíme testy a určíme alergény vyvolávajúce alergickú reakciu organizmu.

Na základe výsledkov budeme nielen vedieť ktoré alergény vám spôsobujú problémy, ale aj zvolíme vhodnú liečbu alergie.

Viac informácií si môžete prečítať na našom webe v sekcii Alergológia. Alebo nás jednoducho kontaktujte a dohodnite si termín návštevy v našej ambulancii.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
Podobné články
článok / Sep 17 2020
 Čo je lipóm? Lipóm je najčastejšie malý, ostro ohraničený, pomaly (aj niekoľko mesiacov alebo rokov)...
článok / Nov 17 2022
Chcete zažiť luxusný a zmyslový zážitok?   Ošetrenie platinum facial je charakteristické ošetrenie p...
článok / Nov 04 2020
Nechtová mykóza je ochorenie, ktoré vo väčšine prípadov postihuje nechty na nohách. Mykózami trpí až 30% po...
článok / Dec 18 2020
Koža tvorí ochrannú bariéru pred vonkajšími vplyvmi a je najväčším zmyslovým orgánom. Na jej vzhľad vplývaj...